Tuesday, November 24, 2009

Dr Asri tidak akan bersama Pas

Rayuan SPR telah pun dibenarkan dan ini bermakna, UMNO & BN masih punya banyak masa untuk menyediakan diri bagi menghadapi PRK Kota Siputeh.

Berita gembira kedua adalah berkaitan dengan desas-desus yang mengatakan Dr Asri mungkin dilamar Pas untuk dijadikan Calon Pas di pilihanraya kecil itu nanti. Khabar yang saya terima, amatlah baik dan ianya adalah jaminan yang Dr Asri tetap kekal berdakwah sebagai Pendakwah Bebas.

Ini bererti, Dr Asri tidak akan menyertai mana-mana Parti Politik. Cuma yang disuarakan kepada saya adalah rasa terkilan Dr Asri dengan beberapa Pimpinan UMNO yang cuba menjatuhkan dia dengan mendakwanya sebagai Wahabi dan macam-macam lagi.

Janganlah kita pertikaikan Dr Asri itu Wahabi ka, apa ka, kerana yang pasti, YB Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri menyatakan Wahabi bukanlah sesat atau salah disisi Islam.

Berbalik kepada pendirian Dr Asri, selain dari itu, beliau juga terkilan dengan beberapa Pegawai atasan Jakim yang cuba untuk mengeruhkan keadaan. Adalah dipercayai bahawa Pegawai atasan Jakim ni, adalah penyokong Pas dan cuba untuk memainkan peranannya untuk 'mengenakan' Dr Asri.

Sebelum ini, Pas dan sekutunya PKR amat berdendam dengan Dr. Asri kerana dakwah Dr. Asri tidak menepati perjuangan songsang mereka. Jika tidak, mana mungkin Badrulamin sampai menggelarkan Dr. Asri sebagai 'bapak syaitan'.

Untuk yang terbaik, eloklah rasanya YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Jamil Khir Baharum, untuk memantau sedekatnya isu Dr. Asri ni. Sambil-sambil tu, jengok-jengok lah anak buah kat bawah yang pro kepada pembangkang.

Ramai sebenarnya, penjawat awam yang berjinak-jinak dengan pembangkang dan sudah masanya setiap Menteri yang dilantik, pantaulah kualiti 'kerja dan minda' mereka. Jangan nanti dek keranaterlampau nak pro pembangkang, kerja yang diamanahkan, jadi sebaliknya.

1 comment:

AntiHipokrit said...

Yang pro pembangkang tu tak pro ler. Berhenti jadi penjawat awam kalau berminat dengan politik.