Monday, November 23, 2009

Siapa Calon paling sesuai untuk BN

Asas penilaian mestilah pilihan rakyat. Ertinya calon yang bakal dipilih nanti, selain boleh bekerja dengan baik, mesti juga adalah calon 'favorit' yakni kesukaan dan paling popular di mata rakyat.

BN mempunyai beberapa Calon tempatan seperti Ketua Bahagian, Timbalan Ketua Bahagian, Ketua Pemuda dan Ketua Wanita.

Selain dari itu, UMNO dan BN juga tidak boleh menolak populariti dan sayangnya rakyat tempatan khasnya kepada Mukhriz yang juga Ahli Parlimen Jerlun.

Mukhriz yang bertanding di Parlimen Jerlun, menang dengan majoriti 2,205 mengalahkan calon Pas, Idris Mat.

Dengan 2 DUN yang terletak di dalam Parlimen ini, kemenangan Mukhriz memang membuktikan bagaimana rakyat negeri Kedah masih sayangkan dan terkenangkan jasa Tun Dr. Mahathir, mantan Perdana Menteri Malaysia yang ke-4.

Dan yang baiknya, setelah dipilih untuk mejadi Ahli Parlimen di Jerlun, Mukhriz telah membuktikan betapa beliau memang pilihan yang tepat. Rata-rata rakyat yang ditemui memang berpuashati dengan cara Mukhriz membantu dan sering turun untuk bertanya khabar dari rakyat di Jerlun.

DUN Kota Siputeh yang dimenangi BN melalui calonnya Dato' Abu Hassan Sarif dengan majoriti 495 undi manakala du DUN Ayer Hitam, calon BN, Dato' Osman Aziz kalah kepada Calon Pas dengan majoriti undi.

Kenyataan fakta di sini, ada yang tidak mengundi BN di peringkat DUN tetapi telah memilih BN untuk Parlimen.

Melihat kepada situasi dan kehangat isu semasa, BN sepatutnya melihat kepada Calon yang tidak kurang popularnya. Calon yang dimaksudkan adalah Ustaz Asri Zainal Abidin, bekas Mufti Perlis yang baru-baru ini ditahan di negeri Selangor atas tuduhan memberi ceramah tanpa tauliah.

Walaupun, Ustaz Asri bukan anak kelahiran Jerlun, pengaruh Ustaz Asri boleh digunakan untuk membangunkan Islam di DUN ini dan Kedah secara amnya, sesuai dengan fokus kita iaitu memperkasakan modal insan yakni rohani dan jasmani.

Barisan kepimpinan UMNO Kedah memerlukan seorang yang berlatarbelakangkan Agama bagi menguatkan kepimpinan Negeri. Kekurangan ini dilihat sebagai kelemahan UMNO Kedah.

Ini adalah projeksi atau gambaran kepimpinan Kedah sekiranya BN memenangi semula kerusi DUN di Kedah. Rakyat perlu diyakinkan dengan perubahan yang dimaksudkan oleh Pimpinan UMNO yang diketuai YAB Dato' Seri Najib Tun Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Rakyat ingin melihat 'perubahan yang dimaksudkan oleh UMNO. Dan jika ini yang dihasratkan, UMNO mestilah berani membuat perubaha yang dimaksudkan.

Walaupun ianya masih terlalu awal dan keputusan mahkamah masih boleh dicabar kerana proses rayuan belum berakhir.

Namun, pastinya kepimpinan UMNO dan BN Pusat akan meneliti sepenuhnya calon yang paling sesuai. Agenda untuk mendahulukan rakyat adalah yang paling utama dan setiap ahli yang sayangkan perjuangan parti harus akur dengan apa juga keputusan yang akan dibuat.

No comments: