Sunday, December 20, 2009

Apabila Kuasa Beraja Di Hati..

sandiwara semata
KUALA LUMPUR, 17 Dis. – Cakap-cakap politik tentang pakatan campuran masih berlarutan dan kemelut kepimpinan di negeri-negeri yang dikuasai mereka lebih terserlah berbanding dengan permasalahan rakyat.

Sebenarnya kemelut politik yang berlarutan ini bukan hanya membantutkan pembangunan dan tumpuan kepada kemajuan selain daripada kebajikan masyarakat diabaikan malahan ia juga mengundang kerimasan kepada khalayak umum.

Pakatan campuran, seperti umumnya bercakap ikut sedap mulut sahaja, lembut gigi dari lidah tanpa menilai semula impak ekoran kata-kata yang dihamburkan lantas tindakan yang dibuat hanya untuk kepentingan peribadi dan parti mereka sendiri.

Lihat sahaja bagaimana tingkah Mursyidul Am Pas, Nik Aziz yang sebelum ini lantang mengkritik Perdana Menteri tetapi baru-baru ini memuji pula langkah yang diambil oleh Kerajaan. Begitu juga dengan apa yang diucapkan oleh Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim yang selalu sahaja beretorik untuk mengelirukan masyarakat.

Sekiranya benar kepimpinan terserlah, semua aspek akan difikirkan. Lantaran itu, rakyat tidak dijadikan sebagai mangsa dan landasan untuk terus berada di mercu kekuasaan demi pangkat dan jawatan yang sememangnya menjadi idaman.

Jikalau mereka mahu bercakap tentang pembangunan dan kemajuan dalam parti mereka, bagaimana mungkin ia akan dilakukan sedangkan pakatan pembangkang tidak pernah menyumbang kepada apa-apa kemajuan sama ada di negeri lain apatah lagi di negeri-negeri yang dikuasai oleh mereka sendiri.

Jika mereka hendak bercakap tentang perpaduan pula, tidak ada satu bukti pun yang mereka benar-benar mengamalkan perpaduan sedangkan sikap mereka sendiri saling bermuka-muka biarpun sesama khalayak mereka sendiri, depan cakap lain dan di belakang tersedia belati tajam untuk saling bertikam.

Apatah lagi idealogi antara tiga parti bersekutu iaitu Pas, DAP dan PKR sendiri jauh menyimpang daripada apa yang menjadi realiti, dan tidak mungkin akan menjadi kenyataan.
Justeru jelas bahawa bukan mudah untuk menjadi pemimpin apatah lagi yang dapat menyelami jiwa rakyat dan tahu apa yang rakyat mahukan…

Sebagai sebuah parti yang menjadi tunjang pentadbiran negara bersama Barisan Nasional (BN), UMNO tidak mudah melatah biarpun pernah menghadapi tekanan ekoran penyusutan dari segi undi dan sokongan rakyat lantas direalitikan dalam Pilihan Raya Umum ke-12 awal tahun lalu dan kehilangan majoriti dua pertiga di Parlimen.

Kesedaran atas apa yang berlaku, perubahan dibuat secara terancang dengan penyusunan semula pentadbiran dan barisan pemimpin baru dibuat agar impak positif dapat dirasai di samping rakyat tidak terpinggir atas kemakmuran dan kemajuan yang diusahakan.

Namun begitu, pembangkang tetap pembangkang…. Enggan mengakui kebaikan dari kerajaan yang ditunjangi BN biarpun ternyata bahawa keselesaan dalam negara yang diperoleh adalah hasil limpahan dan kebijaksanaan barisan kepimpinan BN sendiri.

Fikirlah, di mana tempat tinggal, tempat mendapat pendidikan penuh dari pra sekolah hinggalah ke menara gading, tempat memperoleh bantuan kesihatan secara percuma, tempat yang selamat dengan kawalan dan seliaan pihak berkuasa dan tempat bersosial dalam lingkungan kaum yang pelbagai bangsa dan berbeza agama tinggal bersama? - Link asal UMNO ONLINE

No comments: