Sunday, December 20, 2009

Dr. Mahathir gembira kehidupan penduduk Langkawi berubah

LANGKAWI, 20 Dis — Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad melahirkan perasaan gembira kerana kehidupan penduduk Langkawi telah bertambah baik hasil pembangunan pesat di pulau legenda itu.

GAMBAR HIASAN : Inilah Pantai Chenang pada tahun 1986. Gambar ini adalah koleksi
photo peribadi saya. Ketika ini, jelas dilihat betapa pembangunan Langkawi belum berlaku dan
pemandangan ini, tidak wujud lagi kerana, Pantai Chenang telah dibangunkan sebagai sebuah 
tempat pelancungan terkenal dengan adanya Hotel bertaraf 5 bintang.

Katanya beliau mendapati banyak rumah yang daif serta serba kekurangan kini berubah kepada rumah-rumah batu dalam tempoh beberapa tahun pembangunan ini sebahagian besarnya kerana Langkawi mempunyai kilang pengeluar simen di Teluk Ewa, Ayer Hangat.

Ini merupakan sebahagian daripada pembangunan pesat yang dialami di Langkawi dan turut dirasai penduduk Langkawi, katanya pada majlis jamuan makan malam bagi mengutip derma untuk tabung Persatuan Mencegah Dadah Malaysia (PEMADAM) Daerah Langkawi di sini malam tadi. Turut hadir isteri Dr Mahathir, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali.

Dr Mahathir turut menerima cek sumbangan daripada pelbagai pihak berjumlah RM65,000 untuk disumbang kepada tabung Pemadam Langkawi.

Beliau berkata, dengan kehadiran pelancong ke Langkawi sebanyak dua juta orang setahun dan jika seorang membelanjakan RM500, hasil pendapatan yang boleh mencecah sehingga RM1 bilion itu akan dapat dimanfaatkan oleh mereka yang terbabit dalam industri pelancongan. - Utusan

1 comment:

Fokus 1 MALAYSIA said...

TERIMA KASIH TUN Dr. Mahathir. Penduduk Malaysia amnya dan Langkawi khasnya, amat terhutang budi dengan jasa Tun. Hanya ALLAH saja yg boleh membalas jasabaik Tun...AMIN