Saturday, December 19, 2009

OPSSS, SALAH LETAK CALON!

Sewaktu berucap di Konvensyen Pakatan Rakyat, Presiden PAS Dato' Seri Abd Hadi Awang berkata parti-parti yang bernaung di bawah gagasan itu hendaklah mengambil iktibar dengan apa yang berlaku di Perak. Katanya, mereka tidak lagi boleh tangkap muat calon pilihanraya.

Ketika bercakap dengan wartawan Malaysia di Copenhagen, Pengerusi Barisan Nasional Dato' Seri Najib Tun Razak pula berkata parti itu akan mengambil tindakan terhadap Timbalan Menteri dan Ahli Parlimen yang gagal hadir sidang Dewan Rakyat bagi meluluskan Bajet 2010. Klik di sini untuk membaca tulisan saya sebelum ini.

Dato' Seri Anwar Ibrahim tentunya amat memahami betapa sesebuah parti politik perlu menampilkan calon berkualiti. Dia ada pengalaman tersendiri. Projek 16 September yang ingin menarik Ahli Parlimen Barisan Nasional melompat ke Pakatan Rakyat bukan saja gagal. Lebih parah, ramai wakil rakyat PKR melompat keluar.

Di Perak, dua orang ADUN PKR dan seorang ADUN DAP keluar parti sehingga menumbangkan kerajaan. Di Pulau Pinang, seorang ADUN dipaksa melepaskan jawatan tersebut dan Timbalan Ketua Menteri bagi membolehkan satu pilihanraya kecil diadakan. Di Kedah, seorang ADUN Bebas yang masuk PKR meletakkan jawatan dan pilihanraya kecil Bukit Selambau terpaksa diadakan bagi mengisi kekosongan. Di Selangor, seorang ADUN keluar PKR dan menjadi Bebas.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Kapar (PKR) mengungut untuk keluar parti. Begitu juga dengan ADUN Perak A Siva Subramaniam (DAP) yang mengumumkan keluar parti kerana tidak dilantik sebagai Exco Kerajaan Negeri. Beberapa jam kemudian, dia menarik balik keputusan itu.

Dalam PRU12 lalu, pengundi menunjukkan sikap menolak Barisan Nasional disebabkan kepimpinan parti itu yang dilihat "tidur" dan tidak responsif kepada kehendak rakyat. Kebanyakan calon yang bertanding melawan Barisan Nasional menang dengan mudah. Begitulah marahnya rakyat pada ketika itu.

Kini setelah hampir dua tahun PRU12 berlalu, sikap rakyat mula berubah. Mereka menjadi kritikal kepada kedua-dua belah pihak -- Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat. Sekiranya pemimpin PAS, DAP dan PKR merasakan rakyat akan menyokong mereka membuta-tuli, mereka membuat percaturan silap.

Begitu juga, rakyat tidak akan secara mudah menyokong Barisan Nasional kerana melihat Najib begitu bersungguh-sungguh bekerja untuk mereka. Dibandingkan dengan Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi, saya fikir Najib dilihat lebih bersungguh-sungguh dan responsif kepada isu-isu rakyat. Itu pandangan saya. Anda boleh memilih untuk berpihak kepada Abdullah.

Rakyat mengharapkan lebih dari itu.

Di sinilah letaknya faktor calon.

Sementara rakyat mengharapkan Ahli Dewan Rakyat dan ADUN turut terlibat dalam memberikan perkhidmatan kepada pengundi, mereka juga ingin melihat wakil rakyat berfungsi sebagai anggota legislatif yang efektif.

Ini bermaksud, seseorang anggota legislatif hendaklah berada di Parlimen atau DUN sepanjang waktu persidangan. Kehadiran buruk Ahli Dewan Rakyat Barisan Nasional di Dewan Rakyat ketika meluluskan Bajet 2010 tidak berhenti di situ. Di Kedah, seorang ADUN digantung oleh Speaker kerana gagal hadir Dewan. Kes ini masih di Mahkamah. Di beberapa DUN lainnya, ramai wakil rakyat yang hanya tunjuk muka pada sebelah pagi, kemudian hilang pada sebelah petangnya. Ada datang hari pertama, hari kedua ponteng.

Entah apa yang sibuknya, saya tak tahu, Sidang DUN hanya dua atau tiga kali setahun. Bukannya setiap hari. Mungkin mereka lupa, sewaktu pilihanraya merekalah yang terhegeh-hegeh meminta untuk dipilih.

Selain kehadiran, kualiti perbahasan. Berapa ramaikah Ahli Parlimen atau DUN mempunyai pasukan penyelidik bagi membantu perbahasan? Parlimen tahun ini menambah kakitangan bagi membantu wakil rakyat membuat penyelidikan, namun saya dimaklumkan ia tidak dimanfaatkan. Kalau setakat nak bercakap macam berbahas di kedai kopi, Pak Mat dan Mak Minah lagi sesuai jadi Ahli Dewan Rakyat!

Wakil rakyat juga diharapkan untuk melakukan "engagement" dengan rakyat. Seorang Ahli Dewan Rakyat atau ADUN hendaklah bersedia mendengar pandangan pengundi dan berkongsi pendiriannya dengan rakyat. Malangnya, ada yang melihat ini sebagai liabiliti yang boleh menjejaskannya peluangnya untuk kekal di legislatif.

Sepatutnya, wakil rakyat memanfaatkan media massa atau media sosial untuk mendekati rakyat. Apa yang berlaku sekarang, wakil rakyat Barisan Nasional agak liat untuk muncul di televisyen. Mereka hanya inginkan gambar mereka bersama Perdana Menteri atau ketika memotong riben disiarkan dalam berita tv, tetapi menolak untuk berkongsi pendapat dalam talk show.

Di media sosial, sebahagian besar anggota legislatif melakukan "ghost blogging" atau "ghost facebooking" -- orang lain melakukan untuk mereka tanpa mereka sendiri menunjukkan minat untuk menggunakan media tersebut bagi melakukan engagement dengan rakyat. Rakyat bukan hidup di zaman batu. Mereka tahu apa yang mereka mahukan dari wakil rakyat di blog dan Facebook!

Baiklah, sekarang apakah yang perlu dilakukan?

Dalam buku “Good to Great”, Jim Collins menulis mengenai keperluan seseorang pemimpin untuk mengeluarkan penumpang yang salah dari dalam bas (to get the wrong people off the bus). Inilah yang harus dilakukan oleh parti-parti politik sekarang. Parti-parti politik hendaklah menunjukkan keberanian menguggurkan wakil rakyat yang gagal memenuhi aspirasi rakyat.

Pada masa yang sama, parti-parti politik juga harus menentukan -- dalam istilah Jim Collins -- tidak ada orang salah menaiki bas tersebut pada masa depan (to avoid putting the wrong people on the bus in the first place)!

Proses menyaring calon yang baik bukanlah mudah. Namun, itulah yang harus dilakukan bukan saja oleh parti-parti politik untuk memelihara kredibiliti parti masing-masing.

Ketua Pegawai Eksekutif Capital One, Richard Fairbank menyebut, “At most companies, people spend two percents of their time recruiting and 75 percent managing their recruiting mistakes.”

Belajarlah dari semua kesalahan ini! - Link asal BICARA NOBISHA

No comments: