Monday, February 8, 2010

Bela Melayu: Zahid cabar Guan Eng

BUKIT MERTAJAM 7 Feb. - Kritikan terbuka yang dilemparkan oleh beberapa pemimpin pembangkang terhadap Ketua Menteri, Lim Guan Eng sejak kebelakangan ini menunjukkan berlaku keretakan serius dalam pakatan itu dan hanya menanti masa untuk berpecah.

Pengerusi Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, ia berlaku disebabkan tiada persefahaman sesama mereka berikutan ideologi yang berbeza.

"Disebabkan perkahwinan politik yang tidak berdasarkan kepada persefahaman, inilah yang berlaku.

"Saya fikir keretakan yang berlaku dalam pakatan pembangkang seumpama retak menanti belah," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Terdahulu, Ahmad Zahid merasmikan program Hari Mesra Bersama Menteri Pertahanan.

Program sehari anjuran Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) Pulau Pinang itu melibatkan pelbagai agensi kerajaan dengan beberapa aktiviti kemasyarakatan dan pameran oleh pihak-pihak terlibat.

Beliau mengulas mengenai kerajaan negeri pimpinan DAP yang dikritik hebat sejak kebelakangan ini dengan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Zahrain Mohamed Hashim dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) melabelkan Guan Eng sebagai diktator, cauvinis dan berfikiran komunis.

Selain itu, Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Beng juga dari PKR mendakwa pentadbiran kerajaan negeri meminggirkan ahli-ahli Parlimen PKR serta tidak boleh dikritik.

Ahmad Zahid turut mencabar Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP membuktikan bahawa parti itu mampu membawa perubahan kepada nasib orang Melayu di Pulau Pinang.

"Dia (Guan Eng) kata bahawa orang Melayu boleh berjaya tanpa UMNO tapi bolehkah DAP membantu nasib orang Melayu?

"Tapi mereka merobohkan gerai-gerai penjaja Melayu tanpa sebarang tolak-ansur," tegasnya yang juga Menteri Pertahanan.

Menurutnya, UMNO bukan sekadar membela nasib orang Melayu tetapi juga kaum-kaum lain kerana ia berada di bawah komponen Barisan Nasional (BN). - Utusan

No comments: